23 WEST QUAY
RAMSEY
ISLE OF MAN
IM8 1DL
TEL. 01624 813219/
01624 814178
FAX. 01624 816436
penkethmillar@manx.net

 

 

 

 

 

Replacement dwelling at Cronk Ashin, Ballafayle Callow Road, Maughold.


This site is located in the Parish of Maughold off the Ballafayle Callow Coast Road and is afforded panoramic hillside views across the Cornaa valley. The original dormer style bungalow located on the site comprised of a pair of semi-detached dwellings which had been converted into one large residence.


The proposals were to demolish the existing bungalow and replace it with a single storey dwelling of modern innovative design set within the hillside and covered over with a flat “wild turf” green roofing system, traditionally laid dark stone work cladding to the external cavity walls and expansive triple glazing to take full advantage of the exceptional panoramic views. The main objective of the proposal was to provide a large modern dwelling house having a lesser visual impact upon the countryside surroundings than that of the previous construction.


The proposed dwelling consisted of a cast reinforced concrete retaining wall to the rear excavation to retain the existing upper hillside levels. The main dwelling located in front of the rear retaining wall comprised of a steel portal frame with cavity walls formed using structural “JJI” joist to the inner leaf and the internal partition walls. A solid concrete floor and insulated composite roof sheeting to provide the main structure to the proposed flat green roof above. All floor, wall, and roof elements provide high insulation levels.


The building was made airtight and was installed with an internal ventilation system which assisted with the ventilation to the internal rooms to the rear of the property not benefiting from the large external window units. “Sun Pipes” where installed in the flat green roof above to provide natural sun light down into these rear internal areas.


The external finishes were of a high quality including aluminium soffits and window sills and due to the large expanse of glazing, external solar blinds were installed to assist in the control of room temperatures. The external Venetian blinds are concealed in a housing located behind the external lintels and are temperature controlled and fitted with wind sensors.


Indicated are the proposed 3D Renders, Eaves Production Detail, including the solar blind housing and some on-site photographs.


STATUS:

Completed Winter 2011.

COMPLETED PHOTOS PROPOSED DRAWINGS
www.000webhost.com